Het Pluskoor Gelderse Vallei is als 50+ koor opgericht in januari 2013 vanuit de behoefte aan een koor voor de wat oudere, maar nog vitale stem. De repetities vinden in de middag plaats. Het koor is officieel gestart met 70 leden. Daarna heeft het aantal wat gevarieerd en zijn er anno 2023 ongeveer 50 leden.
De doelstelling was een gemengd koor op te richten voor zangers en zangeressen van 50 jaar en ouder die wel op hoog niveau kunnen zingen, maar voor wie het tempo lager moet liggen en voor wie de muziekkeuze hier en daar aangepast moet worden. Vanaf de start is het Pluskoor een klassiek georiënteerd koor met regelmatig uitstapjes naar het lichte en moderne genre. Er wordt gestreefd naar variatie en diversiteit. Samen toe werken naar concerten en optredens is het doel. De concerten worden altijd uitgevoerd met professionele musici en afhankelijk van het muziekstuk ook met solisten. Eenmaal per jaar wordt er een koordag georganiseerd ter ontplooiing en ontwikkeling èn om de sociale cohesie te stimuleren. Gezelligheid en omkijken naar elkaar is een belangrijk motto van het Pluskoor. Zo wordt er sinds jaar en dag tweemaal per jaar een borrel georganiseerd.
Hier vindt u de mis van Schubert die we eerder hebben uitgevoerd.
Vanaf de oprichting van het Pluskoor is Patrick van der Linden bijna 2 jaar als dirigent verbonden geweest aan het koor. Onder zijn leiding is o.a. “Die Schöpfung” van Haydn uitgevoerd. Na zijn vertrek is hij opgevolgd door Arno Vree, die het koor 7 jaar heeft geleid. Met hem zijn er veel concerten gegeven o.a. “Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze” van Haydn en “Dido en Aeneas” van Purcell.
Arno wist een concert vaak te verbijzonderen of “dynamischer” te maken door een tweede koor aan de uitvoering toe te voegen, het publiek actief te betrekken of zelfs een danseres te laten optreden. Ook is er eens een wandelconcert uitgevoerd, waarbij het koor in 2 verschillende kerken optrad en het publiek een wandeling – met uitleg door een gids – maakte van de ene kerk naar de andere. Het Pluskoor treedt ook altijd op tijdens de EFZO korendag (Edese Federatie van Zang en Oratoriumverenigingen) die in de aanloop naar kerstmis in de grote kerk in Ede plaatsvindt. Vanaf mei 2022 is het stokje overgenomen door Lisette van de Loo. Er wordt gestreefd naar 1 à 2 concerten per jaar.
In het begin was er nog geen pianist verbonden aan het Pluskoor. Toen Arno Vree dirigent werd is Ans van Scherrenburg de vaste pianiste geworden totdat zij tegelijk met hem in mei 2022 afscheid heeft genomen. Ans van Scherrenburg begeleidde het koor niet alleen tijdens de repetities, maar ook tijdens de optredens. Tijdens het afscheidsconcert van Arno Vree op 23 april 2022 speelde zij als soliste het pianoconcert no. 23KV 488 van W.A. Mozart. Momenteel is Petros Papoulias de vaste pianist.
Optreden Pluskoor op 17 december 2022 in de Oude Kerk te Ede
Onder de titel “Koren op weg naar Kerst” organiseerde de EFZO ( Edese Federatie van Zang en Oratoriumverenigingen) in december 2002 wederom een korendag in de Oude Kerk in Ede. Het Pluskoor was één van de deelnemende koren.
Wij brachten de volgende stukken ten gehore:
– ‘Das neugeborne kindelein’ van Dietrich Buxtehude
– ‘Lullaby’ van Daniel Elder
– ‘Star carol’ van John Rutter
– ‘Resonet in laudibus’ van Jacobus Gallus
Op zaterdag, 22 april, heeft het Pluskoor Gelderse Vallei haar 10-jarige jubileum gevierd met een sprankelend Lenteconcert. In een goed gevulde Beatrixkerk in Ede bracht het koor onder leiding van onze enthousiaste dirigent Lisette van de Loo een gevarieerd repertoire ten gehore. Het koor werd begeleid door zowel het strijkersensemble Flare als onze vaste pianist Petros Papoulias .
Het repertoire bestond vanwege de tijd van het jaar uit liederen die refereren aan de lente en de natuur. Ook werd met Evviva Bacco uit “due madrigali” van H. Andriessen uiting gegeven aan het feit dat ons 10-jarig bestaan feestelijk – met een glaasje – gevierd mag worden.
Omdat deze tijd tevens een periode is van bezinning vanwege de kruisiging van Jezus Christus heeft het koor ook het Stabat Mater van J.G. Rheinberger – bestaande uit 5 delen – gezongen. Dit muziekstuk gaat over de beleving van Moeder Maria terwijl zij aanschouwt hoe haar zoon aan het kruis sterft.
Tussen de verschillende door het koor gezongen liederen is het strijkersensemble Flare tweemaal in een muzikaal intermezzo opgetreden met resp. het strijkkwartet nr. 3 in G, K156 deel 1 van W.A. Mozart en met een wervelend Libertango van A. Piazzola.
Tot slot heeft onze vaste pianist Petros Papoulias diepe indruk op het aanwezige publiek gemaakt met zijn individuele optreden met de Ballade No. 1 in G minor Opus 23 van Chopin. Dit muziekstuk kwam in de plaats van de “Ballade to the Moon” van D. Elder zoals aanvankelijk op het programma stond.
Na afloop waren er enthousiaste reacties uit het publiek te horen: “wat een gevarieerd en mooi geheel was dit concert”.
Rheinberger Stabat Mater 1e deel
Voor het koor smaakt het naar meer !